Monday 21 February 2011

Respi : Sambal Udang

:: Bismillahirrahminirrahim ::

Halu, Halu, Halu...!
Sekarang nie aku nak 'share' reSePi SaMbaL uDanG dengan u'olls ok!
Resepi ni aku dah masak minggu lepas.
Tapi aku nak 'post' jugak untuk 'sharing' dengan u'olls..
B4 tu yeee, resepi ni asal dari ilham ku sendiri..
Bravo, Bravo kepada diri sendiri yee (bukan senang nak dapat ilham sendiri)..
Ngee..Ngee..Ngee..Ngee..

Ok, ni dia BaHan-BahAnnYeee :-

:- 1 mangkuk kecil udang sederhana (terpulang la nak udang besau / kecik)
:- 1/2 biji bawang besar - dihiris bulat ajew
:- 4 ulas bawang putih - dihiris halus
:- 2cm halia - dihiris halus
:- 8 sudu besar cili kering yang dah dimesin
:- Air asam jawa (agak-agak nak banyak mane)
:- Air biasa (agak-agak la nak banyak mane)
:- Garam, gula & serbuk perasa
:- Minyak masak

CaRa-CarA nak masak pulak macam ni ok :-

1. Panaskan dulu minyak. Bile dah panas masukkan bahan-bahan yang dihiris tadi sampai naik bau..
2. Bile bau dah naik, masukkan cili kering tadi. Tumis la sampai cili tu masak..
3. Dah masak cili tu masukkan perahan air asam jawa + air biasa n kacau sampai mendidih..
4. Dah sebati baru tambah garam, gula, serbuk perasa. Kacau punye kacau baru masukkan udang.
5. Tunggu sampai udang masak n pas tu bole lah diangkat untuk disantap!

[PeSanAn PeNaJa]
~ Bawang merah, bawang putih n halia tu boleh jugak ditumbuk ~
~ Mase aku masak lauk ni potai (petai) x de. Kalu nak letak petai lagi sodap! ~

Selamat Menjamu Selera & Selamat Mencuba !
adLynn in ThE kiTchEn

0 r.e.s.p.o.n:

Post a Comment

Terbaikkk la komen u'olls! (^_^)