Monday 21 February 2011

Resepi : Kari Ayam

Haluuuuu u'olls!
Aku nak 'share' lagi resePi yang aku dah masak minggu lepas..
ReSePi KaRi AyAm
Jom, jom tengok ape BaHaN-bAhAn dia :-

:- 1 ekor ayam potong 14 (terpulang ek pada masing-masing nak potong berape)
:-1/2 biji bawang besar - ditumbuk
:- 4 ulas bawang putih - ditumbuk
:- 2 cm halia - ditumbuk
:- 3 tangkai daun kari (amek daun saje. Hee)
:- Sedikit bunga lawang, bunga cengkih & kulit kayu manis (terpulang nak letak/x)
:- 1 paket kecik rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
:- Sedikit air asam jawa (agak-agak nak letak banyak mane)
:- 1 paket kecik santan (1/2 biji kelapa la)
:- Air biasa (agak-agak sendiri nak banyak mane)
:- 3-4 biji kentang - potong 4
:- Garam & serbuk perasa
:- Minyak masak

CaRa-cAra nak masak senang jew :-

1. Panaskan minyak dulu. Dah panas minyak baru tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi + bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis + daun kari.
2. Dah naik bau baru masukkan rempah kari yang telah dibancuh ke dalam periuk sampai pecah minyak. 
3. Masukkan pulak lepas tu santan + air + perahan air asam jawa. Ingat, kacau supaya tak pecah minyak yeee.
4. Dah sebati masukkan kentang. Sebab nanti kentang lambat lak nak empuk. Tercabut lak gigi nak kunyah nanti. Hee.. Hee.. Hee..
5. Nak sodap (sedap) letak la garam + serbuk perasa. Dah tu masukkan ayam. Kacau, kacau dan kacau sampai mendidih.
6. Dah ok rase, kentang dah empuk, ayam dh masak boleh la diangkat untuk disantap beramai-ramai!


[ PesAnAn PeNaJa ]
~ Ayam tu kalau bagi sesape yang nak goreng dulu pun bole ~


Selamat Menjamu Selera & Selamat Mencuba!
adLynn in The KitCheN

0 r.e.s.p.o.n:

Post a Comment

Terbaikkk la komen u'olls! (^_^)