Monday 21 February 2011

Resepi : Asam Pedas

:: Bismillahirrahmirrahim ::

Halu, Halu, Halu...!
Ari ni aku raseee kan nak masak AsAm PeDas iKan KeMbuNg...
Resepi ni aku dah 'modified' sket arr kan..
Kat myresepi.com korang boleh 'searching' sebapeee banyak respi yang u'olls sukeee ok!

Untuk masak asam pedas, kite sediakan BaHan-BahAn 'as per below' :-

:- 6 ekor ikan kembung (terpulang la nak gune ikan apeee pun yeee)
:- 4 ulas bawang putih - tumbuk
:- 4 ulas bawang merah - tumbuk
:- 3 tangkai daun kesum
:- 1 biji bunga kantan - belah 2
:- 2 cm kunyit hidup - tumbuk
:- 1 batang serai - dititik
:- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
:- 4 sudu besar cili kering yang telah dimesin
:- 1 1/2 mangkuk kecil air
:- Kacang bendi (terpulang nak letak tomato pun boleh yeee)
:- Garam
:- Serbuk perasa, gula & belacan (terpulang nak letak / x)
:- Minyak masak

CaRa-CaRa nak masak pulak :-

1. Panaskan minyak. Bile minyak dah panas masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, cili kering, serai, belacan. Kacau sampai terbersin.. Heeee
2. Bile dah terbersin 'confirm' dah naik bau la tu. Lepas tu masukkan air asam jawa + air biasa. Kacau smpai mendidih..
3. Masukkan la bunga kantan, daun kesum + sayur bendi. Kacau-kacau baru masukkan garam, serbuk perasa.
4. Tunggu sampai dah masak baru angkat.

Selamat Menjamu Selera & Selamat Mencubeee!
adLynn in ThE kiTchEn

0 r.e.s.p.o.n:

Post a Comment

Terbaikkk la komen u'olls! (^_^)