:: Bismillahirrahmanirrahim ::
Hai u'olls!
Last Sunday i'olls masak Ikan Siakap Masam Manis.
Ikan tu i'olls n asben beli dekat Carrefour Ampang on Friday.
Disebabkan Sabtu tu x de air, i'olls masak la ari Ahad kelmarin.
RESEPI : IKAN SIAKAP MASAM MANIS
SUMBER : DIRI SENDIRI
Bahan-Bahan :-
1 ekor Ikan Siakap - goreng n asingkan (lumur dulu dengan garam kunyit, telur sebiji n sikit tepung jagung).
3 ulas bawang putih - tumbuk
4 ulas bawang merah - tumbuk
Halia sikit - tumbuk
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
4 batang cili merah - blender (boleh juga pakai cili boh)
Garam
Sikit air (untuk empukkan lobak)
1 batang lobak merah - potong dadu
Daun sup untuk hiasan (optional)
Cara-Cara :-
- Panaskan kuali n masukkan minyak.
- Tumis bahan-bahan tumbuk sampai naik bau.
- Masukkan cili merah yang dah diblender kacau sampai cili masak.
- Masukkan lobak n air sikit. Kacau lagi.
- Masukkan segala macam sos tu ke dalam kuali tadi n kacau.
- Perasakan dengan sikit garam. Kacau sebati sampai puas ati.
- Bile rasa dah ok, curahkan atas ikan yang dah digoreng tadi.
- Hias dengan daun sup.
wah..rajin btol memasak..huhu
ReplyDelete@Kak Ros : Teringin nak mencekik haruslah rajin.. Hehe..
ReplyDelete